Община Златица има нов официален сайт

Имаме удоволствието да съобщим, че община Златица има нов официален сайт. Може да посетите официалната ни страница на адрес:

 

https://zlatitsa.egov.bg/

 

nov sait

 

 

 

посланикът на Чехия негово превъзходителство д.ф.н. Лукаш Кауцки на визита в община Златица

На 24.06.2021г. по покана на кмета на община Златица г-н Стоян Генов на кратка визита бе посланикът на Чехия, негово превъзходителство д.ф.н. Лукаш Кауцки. В работна среща бяха предоставени постигнатите резултати в областта на здравеопазването, образованието и културата и реализираните проекти в община Златица. Дискутирани бяха теми за сътрудничество в областта на транспортното обслужване на населението, третиране на битовите отпадъци, здравеопазване, образование и спорт. Посланникът бе впечатлен от приветливия изглед на града, чистотата и зеленината.

Чешкият посланик отправи покана към кмета на общината за среща в посолството, където да набележат насоки за бъдещо сътрудничество.

Stoian-Genov-2-750x375Kaucki-2-300x225Poslanik

 

 

открито строителството на най-голямата в България фотоволтаична инсталация

На 24.06.2021г. тържествено бе открито строителството на най-голямата в България фотоволтаична инсталация, разположена на територията на община Златица, за производство на електрическа енергия, която ще  покрива собственото потребление на „Аурубис България“ АД.

На церемонията присъстваха г-н Кирил Петков – министър на икономиката,  г-н  Роланд Харингс – главен изпълнителен директор Група „Аурубис България“, г-н Улф Геркенс – старши вицепрезидент Енергетика и климат Група „Аурубис България“, г-н Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ група за България, доктор Митко Василев – главен управител на Българо-германската камера, г-н Ангел Геров – кмет на община Пирдоп.

Домакин и водещ на събитието бе г-н Стоян Генов – кмет на община Златица.

20210624_13421620210624_134446

20210624_134634

20210624_132817

20210624_132419

20210624_132234

20210624_134741

20210624_140146

 

 

СК „Ст.Николов”-Златица участва със седем състезатели в държавния личен отборен шампионат по класическа борба за възраст „Деца”

На 14 и 15 май т.г., в гр.Ловеч се проведе държавния личен отборен шампионат по класическа борба за възраст „Деца”. Общия брой на участниците в шампионата бе 250 от 32 отбора. СК „Ст.Николов”-Златица участва със седем състезатели в пет теглови категории.

Въпреки тежкия жребий, момчетата се представиха блестящо, като Станислав Ненов победи с туш двама шампиони в категории до 30 и 35 кг. и заслужено спечели златен медал, като с това той стана новия шампион на България в категория до 35кг. С пет победи от пет срещи Кристиян Петков стана за втори път шампион на България за 2021г.,в категория до 53кг. Александър Петков спечели бронзов медал в категория до 53кг. Георги Старошалиев постигна три победи и две загуби, като с това се класира на престижното пето място в категория 42кг.

Младите борци и треньорът им – Иван Иванов са доволни от представянето си, независимо от това, че то е било изключително тежко. Те ще продължат да тренират и да се борят за призовите места. Само след дни – на 28 май, Евгени Георгиев ще защитава честта на България и на СК „Стоян Николов”-Златица, на Европейското първенство по класическа борба за възраст „Момчета”, в категория 52кг.

На всички тях – спортисти и треньори, от сърце желаем успех и нови върхове!

borci_1borci_2borci_4borci_4

 

 

г-н Стоян Генов – кмет на общината и г-жа Иванка Ангелова – зам. кмет раздадоха спортни тренировъчни сетове на най – новите състезатели от група Ф2011+

На спортната площадка в гр Златица г-н Стоян Генов – кмет на общината и г-жа Иванка Ангелова – зам. кмет раздадоха спортни тренировъчни сетове на най – новите състезатели от група Ф2011+.
Председателя на ФК Средногорец г-н Асен Згуровски искрено им благодари и изказа голямата си признателност за прекрасното сътрудничество и за всичко което общината прави за развитието на спорта в града.
Освен екипите на малките футболисти бяха подсигурени футболни топки и тренировъчни принадлежности.

ekipi_01ekipi_02ekipi_03 ekipi_04 ekipi_05 ekipi_06 ekipi_07 ekipi_08 ekipi_09 ekipi_10 ekipi_11 ekipi_12 ekipi_13

обезщетения за правото на прокарване на трасето за обект „Преносен газопровод от Панагюрище до Пирдоп „ на неидентифицирани собственици на поземлени имоти

СЪОБЩЕНИЕ

Относно обезщетенията за правото на прокарване на трасето за обект „Преносен газопровод  от Панагюрище до Пирдоп „ на неидентифицирани собственици на поземлени имоти

 

Съгласно чл. 64, ал.1 от Закона за енергетиката /ЗЕ/ при изграждане на газопроводи в полза на лицата, които ще изграждат и експлоатират енергийния обект, възникват сервитути, за което се дължи еднократно обезщетение. Съгласно чл.64, ал.2, т.2 и т.3 от ЗЕ сервитутът е свързан с право на прокарване за целите на газопровода и в ограничаване ползването на засегнатите имоти.

Съгласно регистъра на засегнатите имоти от трасето на „Преносен газопровод  от Панагюрище до Пирдоп“  и АГРС Златица на Булгартрансгаз ЕАД преминава през имот/имоти в землището на община Златица, област София.

Във връзка с това, на основание чл.210, ал.1 от ЗУТ и постъпило искане от страна на Булгартрансгаз ЕАД, кметът на община Златица със заповед № 371/18.08.2020г. и Заповед №57/10.02.2021г е назначил комисия за определяне размера на обезщетенията на собствениците на засегнатите от сервитута имоти.

С решение № 1 от протокол №1/19.02.2021г. комисията е определила общия размер на обезщетенията за всеки засегнат имот на територията на община Златица.

На основание чл.210, ал.3 от ЗУТ оценките са съобщени на заинтересованите собственици/наследници.

Поради невъзможност някои от тях да бъдат открити, без адрес за кореспонденция, на основание чл.18а, ал.10 от АПК, съобщаваме приетите оценки.

Съгласно чл.215, ал.1 и ал.4 от ЗУТ в 14 /четиринадесет/ дневен срок от датата на съобщението, решението на комисията може да бъде обжалвано чрез община Златица до Административен съд – София област.

 

Справки на телефони :

0728/60201 вътр.104 – Десислава Чолакова

0728/60201 вътр.116 – Мария Павлова

 

//Съобщения до собствениците на имоти//

 

 

Община Златица започна набиране на преброители и контрольори за Преброяване 2021

Prebroqvane-2021-450рхНа 15.09.2020 г. Община Златица стартира процедура по набиране на преброители и контрольори за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Кандидатите трябва да са пълнолетни лица. Желателно е кандидатите да имат поне средно образование, знания и опит в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности или администрация.

Документи ще се приемат до 16.11.2020 г. в сградата на Община Златица, Център за административно обслужване на гражданите, всеки работен ден от 08.00 ч. до 17.00 ч.

 

За община Златица от ЦУ на НСИ са определени 8 контролни района, 7 контрольори, 20 преброителни участъка и 20 преброители. Границите на контролните райони и преброителните участъци ще бъдат предоставени допълнително.

 

Кандидатите трябва да подадат следните документи по образец:  

Заявление – образец – pdf формат или

Заявление – образец – Microsoft Word формат

 

Съгласие за обработване на лични данни – образец – pdf формат или

Съгласие за обработване на лични данни – образец – Microsoft Word формат

 

Автобиография – образец – pdf формат или

Автобиография-образец – Microsoft Word формат

 

Молим да се запознаете с Информация за обработване на лични данни преди попълване на Съгласие за обработване на лични данни.

 

За сведение добавяме заповедта, определяща възнагражденията.

 

Срокът за кандидатстване е удължен до 16.11.2020 г. – Съобщение за удължаване на срока.

 

Допълнителна информация на официалният сайт: www.census2021.bg

Видеоклип от разяснителната кампания:

 

Контакт за допълнителна информация: тел.  0888279424 – Десислава Николова Чолакова-Стоянова.

 

 

Продължава работата по доизграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци

Продължава работата по доизграждането на обект „Изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на Община Златица, за общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч”. Започнаха изкопните работи по общата инфраструктура и се изграждат площадките и сградите на Инсталацията за предварително третиране. Доставена е и част от технологичното оборудване на инсталацията. Община Златица ще продължава да информира жителите на Средногорието за хода по изграждането на обекта.
progres_istalaciq_otpadaci_1progres_istalaciq_otpadaci_2

progres_istalaciq_otpadaci_3

progres_istalaciq_otpadaci_4

progres_istalaciq_otpadaci_5

progres_istalaciq_otpadaci_6

progres_istalaciq_otpadaci_7

progres_istalaciq_otpadac_8

progres_istalaciq_otpadaci_9

progres_istalaciq_otpadaci_10

медал на единственият останал жив ветеран от Втората световна война в Златица

На 13 май 2020 година, зам. областният управител Николай Борисов със съдействието на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов връчиха на единственият останал жив ветеран от Втората световна война в Златица 97-годишният Нено Радев юбилеен медал от Министерството на отбраната “75 години от Втората световна война”. Юбилейният медал се учредява от министъра на отбраната Красимир Каракачанов през тази година и е в знак за почит и принос към отбраната на страната и във връзка с участието в заключителния етап от Втората световна война. Кметът инж. Стоян Генов и зам.областният управител Николай Борисов лично посетиха в дома му доблестния златишки воин, изразявайки своето уважение към него и неговото семейство. Поднесени бяха цветя на паметника на загиналите във войните в центъра на града. На провелата се кратка среща между двамата бяха обсъдени идеи и проекти, свързани с възможностите на Община Златица за опазване на културно-историческото наследство, туристическия потенциал, възстановяването на конака и други. Г-н Генов изрази благодарност за оказаната чест към Община Златица и Нено Радев чрез зам.областния управител Николай Борисов към министър Каракачанов, като изрази надежда, че те ще присъстват на тържествени събития, организирани от Общината.
medal_2 medal_1 medal_3 medal_4 medal_5 medal_6

залесяване в село Карлиево

Приключи първият етап по възстановяване на унищожената през 2014г. от смърч и градушка 50 дка борова гора в землището на с.Карлиево. С решение на Общински съвет-Златица бяха заделени средства от общинския бюджет. Залесена е площ от 34 дка с черен бор и зимен дъб, като схемата на залесяване е съобразена с почвата – в по-влажната се засажда бор, а в по-сухата-дъб. В следващите месеци грижата по укрепването на младите насаждения ще продължи – те ще бъдат окопавани и почиствани от прораствращата между тях трева. Същевременно цялата залесена площ ще се огради, за да се опазят фиданките от навлизането на селскостопански животни. Специалистите прогнозират, че до 5-6 години на това място ще има гора.

Според вр.и.д. кметски наместник на с.Карлиево-г-н Н.Миндилов, в землището на селото, повече от 40 години не е имало залесяване.Особено тази част на гората, която вече 6 години стои оголена е чувствителна тема за жителите на селото. Г-н Миндилов сподели, че хората са изключително доволни от случващото се. Кметът на Община Златица-инж.Стоян Генов даде своите уверения, че ще се предприемат нужните действия и за останалите терени, които също се нуждаят от залесяване. Изключителната заслуга по фактическото залесяване на терена е на екипа на г-н Илия Костянев – ръководител на Общинско звено „Гора”.
Горите са богатство, но при определени условия гората се сече, за да се задоволяват потребностите на местното население. И когато една гора се стопанисва- тя носи приходи, като не малка част от тези приходи отново се инвестират в залесяване.

Възстановяването на карлиевската гора е добро начало в тази посока. С общите усилия на Общинска администрация и Общински съвет – Златица, изпълнението на тази програма ще бъде продължено и в следващите години.

 

zalesqvane_2020_01zalesqvane_2020_02 zalesqvane_2020_03 zalesqvane_2020_04

Полицейският участък в гр. Златица бе основно ремонтиран от „Елаците-Мед“ АД

Участък „Полиция” в гр.Златица вече е с обновен облик. В изключително кратки срокове бе направен основен ремонт, включващ цялостна подмяна на дограма, изолация на вътрешни стени, окачени тавани, поставяне на подов ламинат и теракот. Ремонтът е извършен от и за сметка на „Елаците-Мед” АД, в рамките на корпоративната социална програмана дружеството, за подкрепа на общините, на чиято територия извършва своята дейност.Обзавеждането на сградата е осъществено изцяло от бюджетните средства на Община Златица.

Инж.Стоян Генов,кмет на Община Златица,изказва своята благодарност на ръководството на „Елаците-Мед” АД-с. Мирково и лично на  инж.Драгомир Драганов,изпълнителен директор, на екипа на дружеството извършил ремонта, както и на всички, оказали съдействие за краткосрочното изпълнение на този проект. Поради извънредното положение в страната, на този етап официално откриване  не може да бъде осъществено. Община Златица поема ангажимента, при първа възможност да организира мероприятието.Policiq_remont_01 Policiq_remont_02 Policiq_remont_03 Policiq_remont_04 Policiq_remont_06 Policiq_remont_07 Policiq_remont_08 Policiq_remont_09

дезинфекция в общинските сгради

Днес, 23 март беше извършена дезинфекция в сградата на Община Златица, ДГ “Слънце”, Социален патронаж, и църквата “Св.Георги”. Утре-24 март, дезинфектирането  ще продължи в ДГ “Вяра,Надежда и Любов”, общинско звено “Гора”, ДТБО и сградите на кметствата в Църквище,Петрич и Карлиево. Процедурата се извършва със съдействието на  работен екип от “Елаците Мед” АД.

Dezinfekcia_Zlatitsa_01 Dezinfekcia_Zlatitsa_02 Dezinfekcia_Zlatitsa_03 Dezinfekcia_Zlatitsa_04

 

дезинфекция на основните пътни артерии в гр.Златица

Уважаеми съграждани, уведомяваме ви, че тази сутрин-21 март, се извърши дезинфекция на основните пътни артерии в гр.Златица, както и улиците и пространствата около детските градини, училищата, хранителните магазини, аптеките,спирките на градския транспорт, пътя до и района на ж.п.гарата. Умоляваме ви да спазвате указанията на Националния кризисен щаб, за да можем заедно да се справим със ситуацията, пред която сме изправени.2020_03_21 dezinfekciq_012020_03_21 dezinfekciq_02 2020_03_21 dezinfekciq_03 2020_03_21 dezinfekciq_04 2020_03_21 dezinfekciq_05 2020_03_21 dezinfekciq_06 2020_03_21 dezinfekciq_07 2020_03_21 dezinfekciq_08 2020_03_21 dezinfekciq_09 2020_03_21 dezinfekciq_10 2020_03_21 dezinfekciq_11 2020_03_21 dezinfekciq_12 2020_03_21 dezinfekciq_13 2020_03_21 dezinfekciq_14 2020_03_21 dezinfekciq_15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ дари 6 бр. компютри на Община Златица

На 24.01.2020г. „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ дари 6 бр. употребявана  компютърна техника на Община Златица. Д-р инж. Илия Гърков,  изпълнителен директор на компанията за България, предаде оборудването  на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов в информационния център на  дружеството. Три компютъра ще бъдат разпределени за кметските  наместници на с.Църквище, с.Карлиево и с.Петрич; два са предвидени за  Полицейски участък – Златица и един за длъжността „Еколог” в общинска  администрация.
Благодарим на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” за предоставеното дарение!

darenie_01.2020_01darenie_01.2020_02 darenie_01.2020_03 darenie_01.2020_04

 

 

Обществено обсъждане на Проекта за Общински Бюджет 2020г.

На 17.01.2020г., се проведе обществено обсъждане на Проекта за Общински Бюджет за 2020г. в Кметство Карлиево, Кметство Църквище и Кметство Петрич, а на 20.01.2020г. в Община Златица.

Съдържанието на бюджета премина с голям интерес от страна на гражданите.

Присъстваха кмета на Община Златица – г-н Стоян Генов, както и председателя на ОбС Златица г-н Любомир Цветков.

На срещите изготвения проект за бюджет бе представен от директора на Дирекция „Обща администрация” Анна Ланкова. В бюджета са залегнали средства за гарантиране на основните общински разходи, като образование, поддържане на пътната и ВиК структура, социалните дейности, чистота и благоустрояване, културни дейности, спорт и други.
Местните данъци и такси няма да търпят промени, въпреки че за втора поредна година държавата лишава общината от изравнителна субсидия.

Бюджетът е в размер на 6 979 827лв., основната част от него е насочена за образователни дейности. Планирани са необходими ремонти в двете детски градини и училища в града. Предвижда се да бъде завършен ремонта на футболното игрище в ПГ „Златица”, както и да се закупят компютри и хардуер за СУ „Св.Паисий Хилендарски”.

Субсидията за капиталови разходи от 163 000лв., ще бъде използвана за ремонт на улиците в общината. Списъкът на улиците за ремонт ще бъде одобрен от общинския съвет.

Основен проект, по който ще работи общинска администрация е „Изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на общините от Средногорието”. Проекта се реализира благодарение на усилията на предишното ръководство на общината, което е осъществило процедурите по Закона за обществените поръчки. Официалното откриване на обекта е на 30.01.2020г. от 12:00 часа в местността „Корията”.

2020_buget_01 2020_buget_02 2020_buget_03 2020_buget_04 2020_buget_05 2020_buget_06 2020_buget_07 2020_buget_08

Бабинден 21.01.2020г.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
На 21-ви януари, по многогодишна традиция, Община Златица, Кметство Църквище, Кметство Карлиево и Кметство Петрич отбелязаха Деня на родилната помощ, наричан по стар български обичай Бабинден.

В община Златица, през изминалата 2019г., са родени общо 48 бебета – 24 момичета и 24 момчета.

2020_babinden_012020_babinden_02 2020_babinden_03 2020_babinden_04 2020_babinden_05 2020_babinden_08 2020_babinden_07 2020_babinden_06 2020_babinden_09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Богоявление (Йордановден) в Златица

На 6 януари Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Богоявление, известен още като Йордановден. На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

По традиция на Йордановден граждани и гости на гр.Златица се събраха в м. „Спасово кладенче“ над града.
Отец Йордан извърши ритуалното кръщаване на водата. В студените води на Спасовото кладенче се проведе церемонията по хвърляне на кръста. Въпреки времето много граждани на общината се събраха да наблюдават ежегодното хвърляне на кръста.

Двама бяха смелчаците, които влезнаха в ледените води – Антон Ранчев и Спас Чернев.

Кръстът бе изваден от Спас Чернев, който не за първи път хваща кръста.

Инж.Стоян Генов кмет на община Златица поздрави победителя, като му връчи парична награда, бутилка вино и много пожелания за здраве и късмет. Награда получи и Антон Ранчев, за смелостта си да влезне в студените води.

Г-н Генов поздрави пред всички присъстващи отец Йордан по случай именния му ден и му поднесе специален подарък – Икона Кръщение Господне, с пожелание за много здраве и успехи.

За всички присъстващи бе подсигурено вино, осветена питка и бонбони.

2020_Bogoqvlenie_Zlatica_01 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_02 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_03 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_042020_Bogoqvlenie_Zlatica_05

Недко Ангелов хвана кръста в с. Петрич

Днес от 12:30 часа в с.Петрич се проведе тържествена литургия по повод Богоявление (Йордановден). Присъстваха много граждани и гости на селото.
Недко Ангелов и Пенко Карамихов бяха младежите скочили в студените води на река „Тополница” за хващането на Светия кръст. Пръв до него достигна Недко Ангелов.
Инж.Стоян Генов поднесе своите поздравления и пожела много здраве и късмет през годината. Гост на събитието бе и г-н Младен Медаров общински съветник от ОбС Златица, който също поздрави Недко Ангелов. Присъстваше и г-жа Цветана Радева общински съветник от ОбС Златица.
С кръшно хоро завърши празника в с.Петрич.

2020_Bogoqvlenie_Petrich_012020_Bogoqvlenie_Petrich_02 2020_Bogoqvlenie_Petrich_03 2020_Bogoqvlenie_Petrich_04 2020_Bogoqvlenie_Petrich_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Игнажден, Коледари в община Златица

На 20 декември празнуваме Игнажден. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Гости на ОбА Златица бяха учениците от Професионална гимназия „Златица”, които ни поздравиха по-повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Инж. Стоян Генов им пожела много здраве, успехи, късмет и незабравими празници.

Koledari_Ignajden_01

Koledari_Ignajden_02

Koledari_Ignajden_03

Koledari_Ignajden_04

Koledari_Ignajden_05

Koledari_Ignajden_06

Група „Пчеличка” с Коледно тържество

На 19.12.19г. в ДГ „Вяра, Надежда, Любов”, се проведе Коледно тържество на децата от група „Пчеличка”. Малките сладури, заедно със своите госпожи бяха подготвили страхотен празничен спектакъл с много песни, игри и стихотворения.

Поздравления към всички, бяха отправени от г-жа Петя Христова – директор на ДГ „Вяра,Надежда,Любов” и от г-жа Златина Пижова – представител на община Златица. Като за финал, децата от групата получиха голям подарък от Дядо Коледа.

Празника продължи с почерпка за малчуганите.

koledno_tyrjestvo_pchelichka_01koledno_tyrjestvo_pchelichka_02

koledno_tyrjestvo_pchelichka_03

koledno_tyrjestvo_pchelichka_04

koledno_tyrjestvo_pchelichka_05

koledno_tyrjestvo_pchelichka_06

koledno_tyrjestvo_pchelichka_07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zlatitsa-thumbnail

http://ope.moew.government.bg/bg


https://www.tugab.bg/прием/бакалавърски-специалности