С тържествена литургия за поредна година беше отбелязан храмовият празник на село Църквище

На 24-ти ноември, когато християнската църква почита Света  великомъченица Екатерина, едноименният храм в с.Църквище събра вярващи за традиционната Света литургия.

На този ден в божия храм се стекоха множество жители и гости на селото  да запалят свещ за здраве и благополучие.

Тържествената литургия беше ръководена от Негово високопреосвещенство  Ловчанският митрополит Гавриил. Всички присъстващите в храма, имаха  възможността да запалят свещ за здраве и късмет.

На празникът присъстваше и кмета на община Златица, инж. Стоян Генов,  който поздрави всички присъстващи по повод празника, общински съветници, служители в общинска администрация, кметски наместници на  съседни населени места, гости.

Домакин на празника беше кметският наместник на с.Църквище Тотка  Стойкова, която посрещна своите гости и прие техните поздравления.
Традиционно за празника се освети постен курбан, който беше раздаден  на присъстващите за здраве. Празникът беше почетен и от множество именници, носещи името на Света Екатерина.

praznik_cyrkvishte_2019_1 praznik_cyrkvishte_2019_2 praznik_cyrkvishte_2019_3 praznik_cyrkvishte_2019_4 praznik_cyrkvishte_2019_5 praznik_cyrkvishte_2019_6

 

 

http://ope.moew.government.bg/bg