Откриване на реставрираната сграда на Метоха

На 18.07.2019 г. от 16:00 часа се състои откриването на реставрираната сграда на Метоха в град Златица и бе отдадена почит към Васил Иванов Кунчев – Левски, чиято 182 –ра годишнина от рождението се отбелязва именно на 18 юли, и която е повод за избора на датата за осветяването на обновената сграда.

Събитието бе открито от г-жа Добринка Гайтанджиева, която представи рецитал на одата „Левски“ от Иван Вазов. След нея водещият на събитието – г-н Веселин Рогачев припомни на гражданите и гостите на Златица за патриотизма на прадедите ни от онези славни години на Българското възраждане.

Otkrivane_na_Metoha_01

Otkrivane_na_Metoha_02

Otkrivane_na_Metoha_03

Otkrivane_na_Metoha_04
Водещият даде думата на Кмета на Община Златица – инж. Магдалена Иванова, която припомни на всички за славната история на Златица, за знаменитите личности от времето на националноосвободителните борби, които са се укривали в Метоха. Инж. Магдалена Иванова разказа на кратко на жителите на Златица за проекта по възстановяването на сградата със средства от партньорската програма на община Златица с „Аурубис България“ АД.Инж. Магдалена Иванова изказа благодарност на фирмата изпълнител „Симстрой-2000“ ЕООД с управител инж. Симеон Бабуров, към всички дарители – г-н Атанас Атанасов, г-н Иван Иванов, г-жа Боряна Панджерова, г-н Дончо Михайлов, г-жа Цветана Дуралиева, г-жа Борислава Николова, г-жа Койка Алексиева, г-жа Радка Николова, г-жа Йорданка Грънчарова, г-жа Добринка Гайтанджиева, г-н Георги Острев, Радка и Асен Самарджиеви и не на последно място на инж. Цветан Хаинов и неговият екип, които се погрижиха за изпълнението на проекта.

Otkrivane_na_Metoha_05

Otkrivane_na_Metoha_06

Otkrivane_na_Metoha_07

Otkrivane_na_Metoha_08

Официални гости на събитието бяха представители от „Аурубис България“ АД: г-н Ивайло Георгиев – Ръководител „Връзки с институциите“, инж. Иван Градинаров – Ръководител „Инженеринг“, г-жа Драга Сапунджиева – Координатор социални програми и информационно обслужване; представители на „Елаците-Мед“ АД: г-н Стоил Димитров – Заместник-генерален директор „Производство“ и г-жа София Торолова – Директор Дирекция „Административни и социални дейности“, както и г-н Ангел Геров – Кмет на община Пирдоп, г-н Пенчо Геров – Кмет на община Чавдар, г-н Ненко Миндилов – Кмет на кметство Карлиево, г-н Николай Лилов – Кмет на кметство Петрич, г-н Иван Иванов – почетен гражданин на гр. Златица. Част от гостите на събитието бяха проф. Пламен Павлов – Председател на Фондация „Васил Левски“ и г-н Виктор Комбов – уредник в Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово, които също изказаха своите поздравления и благопожелания на хората, допринесли за реставрирането на Метоха и към гражданите на Златица.

Otkrivane_na_Metoha_09

Otkrivane_na_Metoha_10

Otkrivane_na_Metoha_11

Otkrivane_na_Metoha_12

След гостите бе дадена думата и на г-жа Койка Алексиева, която предаде посланията на гражданите на Златица от името на Президента на Република България – Румен Радев и на Изпълнителния директор на „Елаците-Мед“ АД – инж. Драгомир Драганов.
Aрхиерейският наместник ставрофорен иконом Йордан Георгиев отслужи водосвет, освети възстановената сграда и поздрави присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил Ловчански.

Otkrivane_na_Metoha_13

Otkrivane_na_Metoha_14

Otkrivane_na_Metoha_15

Otkrivane_na_Metoha_16

В празничната програма се включиха и Пламена Питекова – ученичка от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Вокална група „Златина“ с ръководител маестро Кузман Кузманов. По повод 182 годишнина от рождението на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на Община Златица, Общински съвет – Златица, Национален музей „Васил Левски“ – гр. Карлово, Регионален комитет „Васил Левски“ – гр. Златица.

Към края на събитието г-н Иван Иванов – доктор по история, информира гостите за обстановката в сградата, след което всички имаха възможност да влязат в Метоха, за да разгледат експозицията.

Otkrivane_na_Metoha_17

Otkrivane_na_Metoha_18

Otkrivane_na_Metoha_19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://ope.moew.government.bg/bg