Работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г.

На 26.11.2019г., по инициатива на кмета на Община Мирково – г-жа Цветанка Йотина, в Мирково се проведе работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г.
Днес от 11:00 часа в сградата на Общинска администрация Златица се проведе втората работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г, където домакин бе Инж.Стоян Генов кмет на Община Златица.

На срещата присъстваха г-жа Бойка Дюлгярова – Кмет на Община Копривщица, г-жа Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково, г-н Григор Даулов – Кмет на Община Чавдар, г-н Ангел Геров – Кмет на Община Пирдоп, г-н Алекси Кесяков – Кмет на Община Челопеч.
Кметовете обсъдиха две основни точки, включени в дневния ред:
1. Обсъждане на проект: „Изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на община Златица за общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч”.
2. Разработване на транспортна схема на територията на Средногорието и връзката с по-големите градове в страната.

В срещата взеха участие ръководителя на проекта – адвокат Недялка Николова и г-жа Ива Петрова – юрисконсулт в община Златица, г-н Любомир Цветков – председател на ОбС Златица, г-жа Тотка Стойкова – Кметски наместник на с.Църквище, г-жа Тотка Ангелова – Кметски наместник на с.Петрич и г-н Ненко Миндилов – Кметски наместник на с.Карлиево.

2019_12_12_rabotna_sreshta_012019_12_12_rabotna_sreshta_03 2019_12_12_rabotna_sreshta_FP

 

 

Група „Приятели” отпразнува първия си рожден ден

На 11.12.2019г. от 16:30 часа в ДГ „Слънце”, група „Приятели” отпразнуваха първия си рожден ден. На тържеството присъстваха много родители, гости и медии. Специални гости на тържеството бяха господин Тим Курт – Изпълнителен директор, Вице-президент на Aurubis Bulgaria AD, госпожа Драга Сапунджиева – Координатор Социални проекти Aurubis Bulgaria AD, които поднесоха своите благопожелания към малчуганите и поднесоха подаръци на всяко дете. Присъстваха и госпожа Мария Нейкова представител от ОбС съвет – Златица и госпожа Златина Пижова – старши специалист СД – община Златица.

Танци, песни и детски усмивки изпълниха залата. Госпожа Красимира Петелова – директор на ДГ „Слънце”, благодари за уважението и подкрепата на всички, които бяха част от събитието и пожела весели Новогодишни и Коледни празници.
След тържеството, всеки присъстващ можеше да закупи нещо символично, изработено от децата на „Коледния Базар”, който бе разположен във фоайето на ДГ „Слънце”.

2019_12_12_Grupa_priqteli_012019_12_12_Grupa_priqteli_022019_12_12_Grupa_priqteli_032019_12_12_Grupa_priqteli_042019_12_12_Grupa_priqteli_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЗЛАТИЦА В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ НА 11.12.2019

Община Златица проведе изнесена приемна на служители от Общинска  администрация – Златица в кметство Църквище на 11 декември 2019 година.
По време на приемната жителите на селото поставиха своите въпроси към  служителите от Общинска администрация – Златица.
Най-обсъждани и коментирани бяха темите за безстопанствените животни,  транспортната схема, електрозахранването, залесяването, ремонтните  дейности на определени сектори, както и асфалтирането на улиците. Въпроси от гражданите бяха насочени към Техническа служба, “Звено  гора”, “Звено чистота”, Юриста на общината и др.
Много от жителите на с.Църквище желаят да се поставят камери на  определени места, заради непрестанното разрушаване на важни елементи в  селото.

В приемната взе  участие и инж.Стоян Генов – кмет на община Златица,  който благодари на присъстващите за интереса, и допълни, че подобни изнесени приемни, ще бъдат практика и за в бъдеще.

Дискутиран бе и въпроса с избора на кметски наместник на селото.  Идеята на гражданите е, да се направи друга среща, на която всички да изразят своите предложения за това.

Присъстваха и Динчо Рашев и Мария Нейкова – общински съветници в ОбС Златица. Активно участие в организацията и провеждането на приемната взеха Тотка Стойкова и Стоянка Петрова общински съветник.

Приемната продължи през целия ден с голям интерес от страна на жителите на селото и медиите. Следващата изнесена приемна е в село Петрич на 18 декември 2019 година (сряда) от 9,30 часа.

Iznesena_priemna_cyrkvishte_01 Iznesena_priemna_cyrkvishte_02 Iznesena_priemna_cyrkvishte_03 Iznesena_priemna_cyrkvishte_04 Iznesena_priemna_cyrkvishte_05 Iznesena_priemna_cyrkvishte_06 Iznesena_priemna_cyrkvishte_07 Iznesena_priemna_cyrkvishte_08

 

Ученици от дуална форма на обучение от Професионална гимназия „Златица” на посещение на най-големия производител на мед и медни продукти в Югоизточна Европа „Аурубис България“ АД.

През учебната 2019 – 2020 г. в Професионална гимназия  „Златица”, стартира трети випуск под формата на дуално обучение със специалности: „Машини и съоръжения за заваряване” и „Електробзавеждане на производството”.

С въвеждането на дуалната форма на обучение „Аурубис България“ цели да инвестира и привлече все повече млади хора за техническите специалности, които са вече в списъка на т.н. защитени професии. Обучението дава възможност след завършване на 10 клас, учениците да провеждат практическите си занятия в „Аурубис България“ под ръководството на наставници и ментори.

На 5 декември „Аурубис България” посрещна за първи път бъдещите си работници заедно с техните ръководители – г-жа Елка Кръстанова, зам. директор на професионалната гимназия и г-жа Яна Мечева, класен ръководител на осмокласниците, като организира производствена обиколка“ в завода. Тя имаше за цел учениците да се запознаят от близо с производствените мощности и да видят реалната работна среда в едно от най-големите предприятия в България. Вярваме, че ще успеем да подготвим висококвалифицирани специалисти, професионалисти и истински хора и за да бъдем доволни и удовлетворени от съвместната ни работа.

Програмата на посещението започна с приветствие за „Добре дошли” от Янка Захариева-Колева – ръководител „Подбор и назначаване” и Надя Николова – специалист Подбор. Проведен беше начален инструктаж по безопасност, след което младежите бяха запознати с най-важната информация за „Аурубис България“.

На производствената визита осмокласниците имаха възможността да посетят Производство сярна киселина и Пречистване на води (ПСК и ПВ), където бяха посрещнати от Станимир Банчев, старши инженер Поддръжка ПСК и ПВ. Той им показа работилницата на цеха и им разказа за дейностите, които изпълняват по поддръжка на оборудването. Станимир Банчев сподели с учениците как той самият преди години е учил в тяхното училище и ги насърчи да бъдат прилежни и старателни, за да могат след време да се реализират успешно по специалността си.

Учениците посетиха и най-модерната в Европа Рафинерия за производство на медни катоди. Там Георги Стойнов, старши инженер Поддръжка  Рафинерия, им разясни процеса и ги запозна с технологията и начина, по който се пречиства медта, за да достигне до 99, 99% чистота на медта. Служителите, които отговарят за ремонта на оборудването в цеха, бяха подготвили за тях няколко практически демострации.

Учениците с интерес и любопитство проследиха сложните процеси при преработката на медни суровини и получаването на крайния продукт електролитна мед.

Професионална гимназия „Златица“ благодари за добрата организация, топлото посрещане и ползотворната, полезна, интересна и вдъхновяваща производствена обиколка.

 

Aurubis_uchenici_12.2019_1Aurubis_uchenici_12.2019_2Aurubis_uchenici_12.2019_3
Aurubis_uchenici_12.2019_4
Aurubis_uchenici_12.2019_5
Aurubis_uchenici_12.2019_6
Aurubis_uchenici_12.2019_7
Aurubis_uchenici_12.2019_8

 

 

„Легенда за Коледната елха” – интерактивен спектакъл, който спечели сърцата на всички присъстващи малчугани в НЧ „Христо Смирненски-1889”

На 05.12.2019г., специален гост на града ни, бе актрисата и  телевизионна водеща г-жа Илиана Балийска.  За всички присъстващи, тя представи своя авторски интерактивен спектакъл „Легенда за Коледната  елха”.  Празненството бе насочено към най-малките жители на гр.Златица, които бяха главните герои на сцената на НЧ „Христо  Смирненски-1889”. След атрактивен конкурс за роли, малчуганите се превърнаха в приказни герои на Коледните Приказки, които бяха  разказани. В края на Шоуто, всяко дете имаше възможност да получи покана за в XXII Национален Телевизионен Конкурс-Оригинал „Мини Мис и  Мини Мистър“ България, който се заснема в Националния Дворец нa Децата-София през 2020-та година.

Кметът на община Златица инж. Стоян Генов, като Патрон на Коледното  Тържество получи пред публиката Златен Медал „Талантиада – XX Юбилей“-  за принос към каузата: Възпитание с Изкуство. Господин Генов,  благодари за наградата, като пожела на всички присъстващи много здраве, благополучие, една успешна Нова 2020 година за всички и  незабравимо прекарване на предстоящите празници. На събитието присъства и г-н Любомир Цветков – председател на ОбС Златица,  служители от ОбА Златица, членове от общински съвет Златица, гости на града, граждани и медии.

След края на спектакъла, малки и големи се насладиха на таз годишното  запалване на Коледните светлини. С весело настроение, детски смях, и  очакване – Коледната елха изгря в Златица.

spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_1 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_2 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_3 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_4 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_5 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_6 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_7

 

 

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЗЛАТИЦА В СЕЛО КАРЛИЕВО НА 04.12.2019Г.

Община Златица проведе изнесена приемна на служители от Общинска администрация – Златица в кметство Карлиево на 4 декември 2019 година.

По време на приемната жителите на селото поставиха своите въпроси към служителите от Общинска администрация – Златица.

Обсъдиха с тях теми свързани с наболели проблеми с пашата на селскостопанските животни, залесяване на гората в землището на селото, неправомерно строителство на сгради за добитък, почистване и поддръжка на гробищния парк, въпроса с транспортна схема и др.

Бе дискутиран и въпроса с избора на кметски наместник на селото. Поставиха се въпроси от гражданате към Техническа служба, “Звено гора”, “Звено чистота”, Юриста на общината и др.

В приемната взеха участие инж.Стоян Генов – кмет на община Златица и Любомир Цветков – председател на общински съвет Златица.

Те изразиха желанието си да продължат практиката на подобни изнесени приемни в бъдеще, за да има директна връзка между гражданите и общинска администрация за решаване на проблемите.

Активно участие в организацията и провеждането на приемната взеха Ненко Миндилов и Цветана Радева общинскки съветник.

Приемната премина с голям интерес от страна на жителите на селото и медиите.

Следващата изнесена приемна е в село Църквище на 11 декември 2019 година
(сряда) от 9,30 часа.

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_01

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_02

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_03

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_04

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_05

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_06

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_07

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_08

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_09

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_10

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_11

 

 

„Българова дружина, планина повдига”

Днес се проведе първия спектакъл от Коледно-Новогодишната програма на община Златица за 2019г.
Старт дадоха учениците от СУ”Св. Паисий Хилендарски” с театрален спектакъл посветен на Патронния празник на училището.
Александра Кънева от 7.б клас поздрави всички присъстващи с емоционалната „Песен за България“, ученици от четвърти, пети и шести клас с ръководител г-жа Цветанка Георгиева показаха красотата на българския фолклор с песента „Зарад тебе, моме“, а Константина Медарова от 7.б клас вдигна на крака залата с „Моя страна, моя България!“.
Патрисия Праскова от 9.а клас получи специалната еднократна стипендия на Община Златица за най-изявен ученик в областта на спорта.
Вр. И. Д. Директор г-жа Аделина Павлова поздрави всички учители, ученици и служители на училището с патронния празник.
Инж. Стоян Генов – кмет на Община Златица пожела на всички присъстващи да запазят своя Паисий в сърцата си. Специален гост бе и г-н Любомир Цветков – председател на Общински съвет – Златица.
Водещи на тържеството бяха Георги Георгиев от 9.а клас и Константина Медарова.
И накрая – снимки за спомен с Искрен Красимиров – автор на театрално-филмовия спектакъл “Незабравимата България”.

spektakyl_03.12.2019_1

spektakyl_03.12.2019_2

spektakyl_03.12.2019_3

spektakyl_03.12.2019_4

spektakyl_03.12.2019_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Улица Владислав Варненчик е затворена поради инцидент

Днес 03.12.2019 г., към 12:40ч. е станал инцидент на улица Владислав Варненчик в близост до полицейското управление в Златица. По пъроначална информация тежкотоварен автомобил е закачил кабел на един от стълбовете за улично осветление. Има счупени осветителни тела и скъсан оптичен кабел. При инцидента няма пострадали граждани. Към момента няма открити нанесени щети на паркираните в близост автомобили.

Поради произшествието улица Владислав Варненчик е временно затворена за движение в посока Пирдоп. В момента органи на МВР установяват подробностите около инцидента и се прави оценка на щетите. Движението ще бъде освободено при първа възможност.

 

incident_03.11.2019_1
incident_03.11.2019_2
incident_03.11.2019_3
incident_03.11.2019_4
incident_03.11.2019_5

 

 

Учредяване на Обществен съвет към СУ “Св.Паисий Хилендарски” гр.Златица за период 2019-2022

На 27.11.2019 г. се проведе заключително заседание на Обществения  съвет към СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица. Беше направен отчет  за дейността на обществения съвет в състав: председател – инж. Стоян  Генов и членове Веселин Василев, Димитринка Арнаудова, Цветелина  Найденова и Христина Миндилова за периода 2016-2019 г.
Аделина Павлова – Вр.И.Д.Директор благодари на г-н Генов и екипа му за  ползотворната съвместна работа и доброто партньорство.
Беше проведено и учредително събрание за нов обществен съвет за  периода: 2019-2022 г. След явно гласуване на 35 представители на  родителската общност /по двама родители от всяка паралелка/, в новия  обществен съвет бяха избрани: председател: Веселин Василев и членове  Тодор Цачев, Димитринка Арнаудова, Анита Петрова и Златина Пижова –  представител на Община Златица.

uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_1uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_2uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С тържествена литургия за поредна година беше отбелязан храмовият празник на село Църквище

На 24-ти ноември, когато християнската църква почита Света  великомъченица Екатерина, едноименният храм в с.Църквище събра вярващи за традиционната Света литургия.

На този ден в божия храм се стекоха множество жители и гости на селото  да запалят свещ за здраве и благополучие.

Тържествената литургия беше ръководена от Негово високопреосвещенство  Ловчанският митрополит Гавриил. Всички присъстващите в храма, имаха  възможността да запалят свещ за здраве и късмет.

На празникът присъстваше и кмета на община Златица, инж. Стоян Генов,  който поздрави всички присъстващи по повод празника, общински съветници, служители в общинска администрация, кметски наместници на  съседни населени места, гости.

Домакин на празника беше кметският наместник на с.Църквище Тотка  Стойкова, която посрещна своите гости и прие техните поздравления.
Традиционно за празника се освети постен курбан, който беше раздаден  на присъстващите за здраве. Празникът беше почетен и от множество именници, носещи името на Света Екатерина.

praznik_cyrkvishte_2019_1 praznik_cyrkvishte_2019_2 praznik_cyrkvishte_2019_3 praznik_cyrkvishte_2019_4 praznik_cyrkvishte_2019_5 praznik_cyrkvishte_2019_6

 

 

Ден на Християнското семейство в с.Петрич, община Златица

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение  Богородично. С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

По-традиция всяка година в с.Петрич, 21 ноември се празнува от хората  в селото. Домакини и организатори на събитието са Народно Читалище  „Оборище – 1897” и пенсионерския клуб в селото, където се състоя  тържеството. За здраве и благоденствие, всеки присъстващ запали свещ в  църквата „Свети Георги Победоносец”.

По-повод празника бе прочетена беседа, както и бяха казани стихотворения.

den_na_hristianskoto_semeistvo_1

den_na_hristianskoto_semeistvo_2    den_na_hristianskoto_semeistvo_3

 

 

Откриване на реставрираната сграда на Метоха

На 18.07.2019 г. от 16:00 часа се състои откриването на реставрираната сграда на Метоха в град Златица и бе отдадена почит към Васил Иванов Кунчев – Левски, чиято 182 –ра годишнина от рождението се отбелязва именно на 18 юли, и която е повод за избора на датата за осветяването на обновената сграда.

Събитието бе открито от г-жа Добринка Гайтанджиева, която представи рецитал на одата „Левски“ от Иван Вазов. След нея водещият на събитието – г-н Веселин Рогачев припомни на гражданите и гостите на Златица за патриотизма на прадедите ни от онези славни години на Българското възраждане.

Otkrivane_na_Metoha_01

Otkrivane_na_Metoha_02

Otkrivane_na_Metoha_03

Otkrivane_na_Metoha_04
Водещият даде думата на Кмета на Община Златица – инж. Магдалена Иванова, която припомни на всички за славната история на Златица, за знаменитите личности от времето на националноосвободителните борби, които са се укривали в Метоха. Инж. Магдалена Иванова разказа на кратко на жителите на Златица за проекта по възстановяването на сградата със средства от партньорската програма на община Златица с „Аурубис България“ АД.Инж. Магдалена Иванова изказа благодарност на фирмата изпълнител „Симстрой-2000“ ЕООД с управител инж. Симеон Бабуров, към всички дарители – г-н Атанас Атанасов, г-н Иван Иванов, г-жа Боряна Панджерова, г-н Дончо Михайлов, г-жа Цветана Дуралиева, г-жа Борислава Николова, г-жа Койка Алексиева, г-жа Радка Николова, г-жа Йорданка Грънчарова, г-жа Добринка Гайтанджиева, г-н Георги Острев, Радка и Асен Самарджиеви и не на последно място на инж. Цветан Хаинов и неговият екип, които се погрижиха за изпълнението на проекта.

Otkrivane_na_Metoha_05

Otkrivane_na_Metoha_06

Otkrivane_na_Metoha_07

Otkrivane_na_Metoha_08

Официални гости на събитието бяха представители от „Аурубис България“ АД: г-н Ивайло Георгиев – Ръководител „Връзки с институциите“, инж. Иван Градинаров – Ръководител „Инженеринг“, г-жа Драга Сапунджиева – Координатор социални програми и информационно обслужване; представители на „Елаците-Мед“ АД: г-н Стоил Димитров – Заместник-генерален директор „Производство“ и г-жа София Торолова – Директор Дирекция „Административни и социални дейности“, както и г-н Ангел Геров – Кмет на община Пирдоп, г-н Пенчо Геров – Кмет на община Чавдар, г-н Ненко Миндилов – Кмет на кметство Карлиево, г-н Николай Лилов – Кмет на кметство Петрич, г-н Иван Иванов – почетен гражданин на гр. Златица. Част от гостите на събитието бяха проф. Пламен Павлов – Председател на Фондация „Васил Левски“ и г-н Виктор Комбов – уредник в Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово, които също изказаха своите поздравления и благопожелания на хората, допринесли за реставрирането на Метоха и към гражданите на Златица.

Otkrivane_na_Metoha_09

Otkrivane_na_Metoha_10

Otkrivane_na_Metoha_11

Otkrivane_na_Metoha_12

След гостите бе дадена думата и на г-жа Койка Алексиева, която предаде посланията на гражданите на Златица от името на Президента на Република България – Румен Радев и на Изпълнителния директор на „Елаците-Мед“ АД – инж. Драгомир Драганов.
Aрхиерейският наместник ставрофорен иконом Йордан Георгиев отслужи водосвет, освети възстановената сграда и поздрави присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил Ловчански.

Otkrivane_na_Metoha_13

Otkrivane_na_Metoha_14

Otkrivane_na_Metoha_15

Otkrivane_na_Metoha_16

В празничната програма се включиха и Пламена Питекова – ученичка от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Вокална група „Златина“ с ръководител маестро Кузман Кузманов. По повод 182 годишнина от рождението на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на Община Златица, Общински съвет – Златица, Национален музей „Васил Левски“ – гр. Карлово, Регионален комитет „Васил Левски“ – гр. Златица.

Към края на събитието г-н Иван Иванов – доктор по история, информира гостите за обстановката в сградата, след което всички имаха възможност да влязат в Метоха, за да разгледат експозицията.

Otkrivane_na_Metoha_17

Otkrivane_na_Metoha_18

Otkrivane_na_Metoha_19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 юни – Световен ден на околната среда

По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, община Златица организира Туристически поход съвместно с ТД „Свищи плаз – 2013“ по туристическите пътеки над град Златица.

По повод световната инициатива бяха поставени и компостери в двора на двете детски градини на територията на града – ДГ „Слънце“ и ДГ „Вяра, Надежда, Любов“. Децата се запознаха с процеса на компостиране – как да използват биологичните отпадъци, за да „нахранят“ почвата, какъв е процесът на компостиране, както и как да използват готовия компост след това.

Den_na_okolnata_sreda_01

Den_na_okolnata_sreda_02

Den_na_okolnata_sreda_03

Den_na_okolnata_sreda_04

Den_na_okolnata_sreda_05

Den_na_okolnata_sreda_06

Den_na_okolnata_sreda_07

Den_na_okolnata_sreda_08

Den_na_okolnata_sreda_09

Den_na_okolnata_sreda_10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тържествена програма пред паметника на загиналите в Отечествената война

Община Златица организира тържествена програма пред паметника на
загиналите в Отечествената война по повод днешния празник, на който
отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа.

В програмата взеха участие ученици от Аграрно-техническа професионална
гимназия – гр. Златица, които представиха рецитал от стихове по случай
празника. В нея се включиха и изпълнителките от вокална група „Златина“
с ръководител маестро Кузман Кузманов, които също отдадоха почит към
днешния празник чрез своите музикални изпълнения.

Към края на празничната програма граждани на Златица, Община Златица,
ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и
Аграрно-техническа професионална гимназия – гр. Златица поднесоха цветя
пред паметника на загиналите в Отечествената война.

09.05.2019-01

09.05.2019-02

09.05.2019-03

09.05.2019-04

09.05.2019-05

09.05.2019-06

09.05.2019-07

09.05.2019-08

 

 

Лазарки в община Златица

На 19.04.2019 г. малките лазарки от ДГ „Слънце“ с ръководител г-жа Нели Събева, пременени в традиционни фолклорни носии, поздравиха служителите в Общинска администрация – Златица по случай Лазаровден.

По народен обичай лазарките изпълниха обредни лазарски песни и отправиха своята благословия за здраве, щастие и берекет.

След края на празничната програма Кмета на община Златица – инж. Магдалена Иванова поздрави децата по повод предстоящите празници и както повелява традицията в знак на благодарност им подари яйца, паричка и плодове.

Lazarki_2019_01

Lazarki_2019_02

Lazarki_2019_03

Lazarki_2019_04

Lazarki_2019_05

Lazarki_2019_06

Lazarki_2019_07

Lazarki_2019_08

Lazarki_2019_09

Lazarki_2019_10

Lazarki_2019_11

 

 

Шести пролетен турнир по спортни танци „Средногорието танцува – Златица 2019“

На 14 април в спортната зала на АТПГ – гр. Златица под патронажа на Кмета на община Златица – инж. Магдалена Иванова и с финансовата подкрепа на Аурубис България, се проведе Шестият пролетен турнир по спортни танци „Средногорието танцува – Златица 2019“. В състезанието взеха участие деца от различни възрасти от Средногорието, София, Плевен, Перник, Враца и други градове, показвайки своите умения – соло или по двойки.  Красотата на музиката, естетиката на движенията, хореографията и костюмите им очарова всички присъстващи и очаквано изпълни спортната зала с присъстващи, дошли да се насладят на музикалната приказка. Всички деца положиха невероятни усилия, за да представят пред публиката си красотата на спортните танци, а представителите на Средногорие Данс – Златица,  КСТ Проданс – София, КСТ Стъпка по стъпка – Перник, КСТ Дива Денс – София, София Данс – София, Артефакт – Плевен, Динамик Куманово , Ситара Данс – Перник, КСТ Харизма – Враца, КСТ Акцент – София и др. донесоха най-много медали на своите клубове.

Възпитаниците на Стойчо Соколов от школата по спортни танци „Средногорие Денс”, в името на Ивана Иванова, Йоана Атанасова, Диана Кръстанова, Мирена Василева, Антоан Василев, Ева Ганчева, Васил Славчев, Виктория Велкова, Павел Георгиев, Елеонора Нанкова, Филип Тамбуев, Никол Александрова, Антон Милев, Ивон Комитова, Виктория Борисова, Цветелина Петкова, Диана Бенчева, Лидия Брайнова, Елица Георгиева, Вероника Божкова, Хрисимира Христова, Магдалена Мечкарова, Ивайла Димитрова, Николета Канова, Емилиана Григорова, Надя Нягулова, Жасмина Иванова, Димитрина Атанасова, Елена Горанова и Елеонора Панкова се представиха отлично, завоюваха много медали и накараха Средногорието да се гордее с тях и усилията, които са положили.

Srednogorie_tancuva_2019_01

Srednogorie_tancuva_2019_02

Srednogorie_tancuva_2019_03

Srednogorie_tancuva_2019_04

Srednogorie_tancuva_2019_05

Srednogorie_tancuva_2019_06

Srednogorie_tancuva_2019_07

Srednogorie_tancuva_2019_08

Srednogorie_tancuva_2019_09

Srednogorie_tancuva_2019_10

Srednogorie_tancuva_2019_11

Srednogorie_tancuva_2019_12

Srednogorie_tancuva_2019_13

Srednogorie_tancuva_2019_14

Srednogorie_tancuva_2019_15

Srednogorie_tancuva_2019_16

Srednogorie_tancuva_2019_17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Факелно шествие до сградата на Метоха по повод 146 години от обесването на Васил Левски

На 18-ти февруари община Златица организира факелно шествие до сградата на Метоха съвместно с ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Аграрно-техническа професионална гимназия – гр. Златица. Водещ на програмата по повод 146 години от обесването на Васил Левски бе Ина Чернева – служител в Общинска администрация – Златица. Кметът на община Златица – инж. Магдалена Иванова изказа слово по случай годишнината от обесването на Апостола на свободата. В програмата се включиха и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица, които представиха рецитал от стихове в памет на Апостола и за фон звучеше неговата любима песен. След рецитала водещата даде думата на Румяна Пенчева – ученичка от Аграрно-техническа професионална гимназия – гр. Златица. Ученичката запозна гражданите на Златица със своето стихотворение за Левски, с което спечели награда в Конкурса за стихотворение и рисунка по повод 146 години от обесването на Васил Левски, организиран от Консултативния съвет за младежка политика към община Златица. Към края на празничната програма граждани на Златица, Община Златица, Общински съвет – Златица, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица, Аграрно-техническа професионална гимназия – гр. Златица и НЧ „Христо Смирненски – 1889 “ поднесоха венци и цветя пред портрета на Апостола. Всички бяха поканени в църквата за отслужването на панихида в памет на Васил Левски.

146 godini ot obesvaneto na Vasil Levski 1

146 godini ot obesvaneto na Vasil Levski 2

146 godini ot obesvaneto na Vasil Levski 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Община Златица отбеляза Деня на родилната помощ.

На 21-ви януари, по многогодишна традиция, Община Златица (Кметство Църквище, Кметство Карлиево и Кметство Петрич) отбелязаха Деня на родилната помощ, наричан по стар български обичай Бабинден – един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Babinden_2019_01

Babinden_2019_02

Babinden_2019_03

Babinden_2019_04

Babinden_2019_05

Babinden_2019_06

Babinden_2019_07

Babinden_2019_08

Babinden_2019_09

Babinden_2019_10

Babinden_2019_11

Babinden_2019_12

Babinden_2019_13

Babinden_2019_14

Babinden_2019_15

Babinden_2019_16

Babinden_2019_17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посрещане на 2019 година

По случай посрещането на Новата 2019 година, община Златица организира общоградско тържество, на което се насладихме на невероятното пирошоу, организирано от международната пиротехническа компания „ФОЙЕРВЕРКИ ТОРНАДО”.

nova_godina_2019-01

nova_godina_2019-02

nova_godina_2019-03

nova_godina_2019-04

nova_godina_2019-05

nova_godina_2019-06

nova_godina_2019-07

nova_godina_2019-08

nova_godina_2019-09

nova_godina_2019-10

nova_godina_2019-11

nova_godina_2019-12

nova_godina_2019-13

nova_godina_2019-14

nova_godina_2019-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Празнични гости

Сурвакари от ДГ „Вяра, надежда, любов“ и коледари от ДГ „Слънце“ посетиха Общинска администрация – Златица по случай предстоящите Коледни и новогодишни празници и поздравиха служителите на общината с автентични ритуали, песни и танци.

Survakari_2018_01

Survakari_2018_02

Survakari_2018_03

Survakari_2018_04

Survakari_2018_05

Survakari_2018_06

Survakari_2018_07

Survakari_2018_08

Survakari_2018_09

Survakari_2018_10

Survakari_2018_11

Survakari_2018_12