Богоявление (Йордановден) в Златица

На 6 януари Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Богоявление, известен още като Йордановден. На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

По традиция на Йордановден граждани и гости на гр.Златица се събраха в м. „Спасово кладенче“ над града.
Отец Йордан извърши ритуалното кръщаване на водата. В студените води на Спасовото кладенче се проведе церемонията по хвърляне на кръста. Въпреки времето много граждани на общината се събраха да наблюдават ежегодното хвърляне на кръста.

Двама бяха смелчаците, които влезнаха в ледените води – Антон Ранчев и Спас Чернев.

Кръстът бе изваден от Спас Чернев, който не за първи път хваща кръста.

Инж.Стоян Генов кмет на община Златица поздрави победителя, като му връчи парична награда, бутилка вино и много пожелания за здраве и късмет. Награда получи и Антон Ранчев, за смелостта си да влезне в студените води.

Г-н Генов поздрави пред всички присъстващи отец Йордан по случай именния му ден и му поднесе специален подарък – Икона Кръщение Господне, с пожелание за много здраве и успехи.

За всички присъстващи бе подсигурено вино, осветена питка и бонбони.

2020_Bogoqvlenie_Zlatica_01 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_02 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_03 2020_Bogoqvlenie_Zlatica_042020_Bogoqvlenie_Zlatica_05

Недко Ангелов хвана кръста в с. Петрич

Днес от 12:30 часа в с.Петрич се проведе тържествена литургия по повод Богоявление (Йордановден). Присъстваха много граждани и гости на селото.
Недко Ангелов и Пенко Карамихов бяха младежите скочили в студените води на река „Тополница” за хващането на Светия кръст. Пръв до него достигна Недко Ангелов.
Инж.Стоян Генов поднесе своите поздравления и пожела много здраве и късмет през годината. Гост на събитието бе и г-н Младен Медаров общински съветник от ОбС Златица, който също поздрави Недко Ангелов. Присъстваше и г-жа Цветана Радева общински съветник от ОбС Златица.
С кръшно хоро завърши празника в с.Петрич.

2020_Bogoqvlenie_Petrich_012020_Bogoqvlenie_Petrich_02 2020_Bogoqvlenie_Petrich_03 2020_Bogoqvlenie_Petrich_04 2020_Bogoqvlenie_Petrich_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Игнажден, Коледари в община Златица

На 20 декември празнуваме Игнажден. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Гости на ОбА Златица бяха учениците от Професионална гимназия „Златица”, които ни поздравиха по-повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Инж. Стоян Генов им пожела много здраве, успехи, късмет и незабравими празници.

Koledari_Ignajden_01

Koledari_Ignajden_02

Koledari_Ignajden_03

Koledari_Ignajden_04

Koledari_Ignajden_05

Koledari_Ignajden_06

Група „Пчеличка” с Коледно тържество

На 19.12.19г. в ДГ „Вяра, Надежда, Любов”, се проведе Коледно тържество на децата от група „Пчеличка”. Малките сладури, заедно със своите госпожи бяха подготвили страхотен празничен спектакъл с много песни, игри и стихотворения.

Поздравления към всички, бяха отправени от г-жа Петя Христова – директор на ДГ „Вяра,Надежда,Любов” и от г-жа Златина Пижова – представител на община Златица. Като за финал, децата от групата получиха голям подарък от Дядо Коледа.

Празника продължи с почерпка за малчуганите.

koledno_tyrjestvo_pchelichka_01koledno_tyrjestvo_pchelichka_02

koledno_tyrjestvo_pchelichka_03

koledno_tyrjestvo_pchelichka_04

koledno_tyrjestvo_pchelichka_05

koledno_tyrjestvo_pchelichka_06

koledno_tyrjestvo_pchelichka_07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коледарчета от ДГ “Слънце”.

„Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се Боже чедо.
Коладе, ладе, коладе, ладе”…..

С песен пристигнаха днес в община Златица, Коледарчета от ДГ „Слънце”.
Коледно настроение се рееше в сградата на общината. Децата бяха подготвили стихчета, песни и много пожелания за служителите от ОбА Златица.

Инж.Стоян Генов, дари на малките коледари вити краваи и лакомства, като им пожела да са послушни и ученолюбиви през следващата година, весели Коледни и Новогодишни празници.
Подаръци, бяха поднесени и от ОбС Златица.
koledari_2019_01koledari_2019_02

koledari_2019_03

koledari_2019_04

koledari_2019_05

koledari_2019_06

Коледно тържество в ДГ „Слънце” гр.Златица

На 18.12.2019г., от 16:30 часа в ДГ „Слънце”, малчуганите от група „Приятели”, бяха подготвили страхотен Коледен спектакъл, посветен на „Бъдни вечер”. Всички присъстващи се насладиха на страхотните им изпълнения.

За финал на спектакъла, децата изиграха право хоро, на което разбира се бе поканен и Инж.Стоян Генов – кмет на Община Златица. Г-н Генов благодари на децата, че са го върнали назад и са му припомнили времето, когато е участвал в танцовия състав към община Златица.

Пожела много здраве на всички и незабравимо прекарване на Коледните и Новогодишни празници.
Пожелания бяха отправени и от г-жа Красимира Петелова – директор на ДГ “Слънце”.
koledno_tyrjestvo_slunce_01koledno_tyrjestvo_slunce_02

koledno_tyrjestvo_slunce_03

koledno_tyrjestvo_slunce_04

koledno_tyrjestvo_slunce_05

koledno_tyrjestvo_slunce_06

koledno_tyrjestvo_slunce_07

koledno_tyrjestvo_slunce_08

koledno_tyrjestvo_slunce_09

koledno_tyrjestvo_slunce_10

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЗЛАТИЦА В СЕЛО ПЕТРИЧ НА 18.12.2019г.

Последната изнесена приемна за тази година от служители на общинска администрация – Златица, се проведе в с.Петрич на 18.12.2019г. Присъстваха голяма част от жителите на селото, които отправиха своите идеи и въпроси към служителите.

Най-обсъждани и коментирани бяха темите свързани с избор на кметски наместник на селото, извършване на ремонтни дейности за определени участъци, изграждане на видеонаблюдение, транспортната схема, проблеми с уличното осветление, недостиг на вода през летния сезон.

Присъстваше и кмета на община Златица инж.Стоян Генов, както и председателя на Общински съвет – Златица – г-н Любомир Цветков.

Инж.Стоян Генов благодари на всички присъстващи за големия интерес, и допълни, че идеята на тези срещи е да се даде възможност на обществеността, да зададе своите въпроси към съответните служители на ОбА Златица.

Темата за избор на кметски наместник на селото, бе една от основните на срещата. Г-н Генов, обясни, че до момента все още няма назначен такъв и че, предстои отделна среща на която, ще изслуша всички жители за желанието им. Временно изпълняващ длъжността – Кметски наместник на с.Петрич в момента изпълнява Тотка Ангелова, която активно участва в организацията за провеждане на приемната.

Присъстваха и Николай Лилов и Елена Герасимова – общински съветници в ОбС Златица.

След приемните в с.Карлиево и с.Църквище, тази в с.Петрич, бе последната за тази година.

През следваща година, предстоят нови изнесени приемни на служителите от ОбА Златица, за които ще Ви информираме своевременно.
priemna_petrich_2019_01priemna_petrich_2019_02

priemna_petrich_2019_03

priemna_petrich_2019_04

priemna_petrich_2019_05

priemna_petrich_2019_06

priemna_petrich_2019_07

priemna_petrich_2019_08

priemna_petrich_2019_09

priemna_petrich_2019_10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коледарчета на гости в Община Златица

Много детски смях и настроение донесоха добрите гости от група “Мечо  Пух” към ДГ “Вяра, Надежда, Любов”.
Весели, засмени със стихчета и песни те изрекоха ведри пожелания за  здраве, берекет и много успехи на Община Златица.

Спазвайки обичая, кметът на Община Златица – Инж.Стоян Генов, дари на  малките коледарчета вити краваи и лакомства, като им пожела – светла  Коледа с много усмивки и подаръци!

Подаръци, бяха поднесени и от г-н Любомир Цветков – председател на ОбС  Златица.

Всички служители на ОбА Златица, бяха сурвакани за здраве, дълголетие  и късмет през Новата 2020 година!

Koledari_2019_1_01 Koledari_2019_1_02 Koledari_2019_1_03 Koledari_2019_1_04 Koledari_2019_1_05 Koledari_2019_1_06 Koledari_2019_1_07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г.

На 26.11.2019г., по инициатива на кмета на Община Мирково – г-жа Цветанка Йотина, в Мирково се проведе работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г.
Днес от 11:00 часа в сградата на Общинска администрация Златица се проведе втората работна среща на кметовете от Средногорието за мандат 2019-2023г, където домакин бе Инж.Стоян Генов кмет на Община Златица.

На срещата присъстваха г-жа Бойка Дюлгярова – Кмет на Община Копривщица, г-жа Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково, г-н Григор Даулов – Кмет на Община Чавдар, г-н Ангел Геров – Кмет на Община Пирдоп, г-н Алекси Кесяков – Кмет на Община Челопеч.
Кметовете обсъдиха две основни точки, включени в дневния ред:
1. Обсъждане на проект: „Изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на община Златица за общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч”.
2. Разработване на транспортна схема на територията на Средногорието и връзката с по-големите градове в страната.

В срещата взеха участие ръководителя на проекта – адвокат Недялка Николова и г-жа Ива Петрова – юрисконсулт в община Златица, г-н Любомир Цветков – председател на ОбС Златица, г-жа Тотка Стойкова – Кметски наместник на с.Църквище, г-жа Тотка Ангелова – Кметски наместник на с.Петрич и г-н Ненко Миндилов – Кметски наместник на с.Карлиево.

2019_12_12_rabotna_sreshta_012019_12_12_rabotna_sreshta_03 2019_12_12_rabotna_sreshta_FP

 

 

Група „Приятели” отпразнува първия си рожден ден

На 11.12.2019г. от 16:30 часа в ДГ „Слънце”, група „Приятели” отпразнуваха първия си рожден ден. На тържеството присъстваха много родители, гости и медии. Специални гости на тържеството бяха господин Тим Курт – Изпълнителен директор, Вице-президент на Aurubis Bulgaria AD, госпожа Драга Сапунджиева – Координатор Социални проекти Aurubis Bulgaria AD, които поднесоха своите благопожелания към малчуганите и поднесоха подаръци на всяко дете. Присъстваха и госпожа Мария Нейкова представител от ОбС съвет – Златица и госпожа Златина Пижова – старши специалист СД – община Златица.

Танци, песни и детски усмивки изпълниха залата. Госпожа Красимира Петелова – директор на ДГ „Слънце”, благодари за уважението и подкрепата на всички, които бяха част от събитието и пожела весели Новогодишни и Коледни празници.
След тържеството, всеки присъстващ можеше да закупи нещо символично, изработено от децата на „Коледния Базар”, който бе разположен във фоайето на ДГ „Слънце”.

2019_12_12_Grupa_priqteli_012019_12_12_Grupa_priqteli_022019_12_12_Grupa_priqteli_032019_12_12_Grupa_priqteli_042019_12_12_Grupa_priqteli_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЗЛАТИЦА В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ НА 11.12.2019

Община Златица проведе изнесена приемна на служители от Общинска  администрация – Златица в кметство Църквище на 11 декември 2019 година.
По време на приемната жителите на селото поставиха своите въпроси към  служителите от Общинска администрация – Златица.
Най-обсъждани и коментирани бяха темите за безстопанствените животни,  транспортната схема, електрозахранването, залесяването, ремонтните  дейности на определени сектори, както и асфалтирането на улиците. Въпроси от гражданите бяха насочени към Техническа служба, “Звено  гора”, “Звено чистота”, Юриста на общината и др.
Много от жителите на с.Църквище желаят да се поставят камери на  определени места, заради непрестанното разрушаване на важни елементи в  селото.

В приемната взе  участие и инж.Стоян Генов – кмет на община Златица,  който благодари на присъстващите за интереса, и допълни, че подобни изнесени приемни, ще бъдат практика и за в бъдеще.

Дискутиран бе и въпроса с избора на кметски наместник на селото.  Идеята на гражданите е, да се направи друга среща, на която всички да изразят своите предложения за това.

Присъстваха и Динчо Рашев и Мария Нейкова – общински съветници в ОбС Златица. Активно участие в организацията и провеждането на приемната взеха Тотка Стойкова и Стоянка Петрова общински съветник.

Приемната продължи през целия ден с голям интерес от страна на жителите на селото и медиите. Следващата изнесена приемна е в село Петрич на 18 декември 2019 година (сряда) от 9,30 часа.

Iznesena_priemna_cyrkvishte_01 Iznesena_priemna_cyrkvishte_02 Iznesena_priemna_cyrkvishte_03 Iznesena_priemna_cyrkvishte_04 Iznesena_priemna_cyrkvishte_05 Iznesena_priemna_cyrkvishte_06 Iznesena_priemna_cyrkvishte_07 Iznesena_priemna_cyrkvishte_08

 

Ученици от дуална форма на обучение от Професионална гимназия „Златица” на посещение на най-големия производител на мед и медни продукти в Югоизточна Европа „Аурубис България“ АД.

През учебната 2019 – 2020 г. в Професионална гимназия  „Златица”, стартира трети випуск под формата на дуално обучение със специалности: „Машини и съоръжения за заваряване” и „Електробзавеждане на производството”.

С въвеждането на дуалната форма на обучение „Аурубис България“ цели да инвестира и привлече все повече млади хора за техническите специалности, които са вече в списъка на т.н. защитени професии. Обучението дава възможност след завършване на 10 клас, учениците да провеждат практическите си занятия в „Аурубис България“ под ръководството на наставници и ментори.

На 5 декември „Аурубис България” посрещна за първи път бъдещите си работници заедно с техните ръководители – г-жа Елка Кръстанова, зам. директор на професионалната гимназия и г-жа Яна Мечева, класен ръководител на осмокласниците, като организира производствена обиколка“ в завода. Тя имаше за цел учениците да се запознаят от близо с производствените мощности и да видят реалната работна среда в едно от най-големите предприятия в България. Вярваме, че ще успеем да подготвим висококвалифицирани специалисти, професионалисти и истински хора и за да бъдем доволни и удовлетворени от съвместната ни работа.

Програмата на посещението започна с приветствие за „Добре дошли” от Янка Захариева-Колева – ръководител „Подбор и назначаване” и Надя Николова – специалист Подбор. Проведен беше начален инструктаж по безопасност, след което младежите бяха запознати с най-важната информация за „Аурубис България“.

На производствената визита осмокласниците имаха възможността да посетят Производство сярна киселина и Пречистване на води (ПСК и ПВ), където бяха посрещнати от Станимир Банчев, старши инженер Поддръжка ПСК и ПВ. Той им показа работилницата на цеха и им разказа за дейностите, които изпълняват по поддръжка на оборудването. Станимир Банчев сподели с учениците как той самият преди години е учил в тяхното училище и ги насърчи да бъдат прилежни и старателни, за да могат след време да се реализират успешно по специалността си.

Учениците посетиха и най-модерната в Европа Рафинерия за производство на медни катоди. Там Георги Стойнов, старши инженер Поддръжка  Рафинерия, им разясни процеса и ги запозна с технологията и начина, по който се пречиства медта, за да достигне до 99, 99% чистота на медта. Служителите, които отговарят за ремонта на оборудването в цеха, бяха подготвили за тях няколко практически демострации.

Учениците с интерес и любопитство проследиха сложните процеси при преработката на медни суровини и получаването на крайния продукт електролитна мед.

Професионална гимназия „Златица“ благодари за добрата организация, топлото посрещане и ползотворната, полезна, интересна и вдъхновяваща производствена обиколка.

 

Aurubis_uchenici_12.2019_1Aurubis_uchenici_12.2019_2Aurubis_uchenici_12.2019_3
Aurubis_uchenici_12.2019_4
Aurubis_uchenici_12.2019_5
Aurubis_uchenici_12.2019_6
Aurubis_uchenici_12.2019_7
Aurubis_uchenici_12.2019_8

 

 

„Легенда за Коледната елха” – интерактивен спектакъл, който спечели сърцата на всички присъстващи малчугани в НЧ „Христо Смирненски-1889”

На 05.12.2019г., специален гост на града ни, бе актрисата и  телевизионна водеща г-жа Илиана Балийска.  За всички присъстващи, тя представи своя авторски интерактивен спектакъл „Легенда за Коледната  елха”.  Празненството бе насочено към най-малките жители на гр.Златица, които бяха главните герои на сцената на НЧ „Христо  Смирненски-1889”. След атрактивен конкурс за роли, малчуганите се превърнаха в приказни герои на Коледните Приказки, които бяха  разказани. В края на Шоуто, всяко дете имаше възможност да получи покана за в XXII Национален Телевизионен Конкурс-Оригинал „Мини Мис и  Мини Мистър“ България, който се заснема в Националния Дворец нa Децата-София през 2020-та година.

Кметът на община Златица инж. Стоян Генов, като Патрон на Коледното  Тържество получи пред публиката Златен Медал „Талантиада – XX Юбилей“-  за принос към каузата: Възпитание с Изкуство. Господин Генов,  благодари за наградата, като пожела на всички присъстващи много здраве, благополучие, една успешна Нова 2020 година за всички и  незабравимо прекарване на предстоящите празници. На събитието присъства и г-н Любомир Цветков – председател на ОбС Златица,  служители от ОбА Златица, членове от общински съвет Златица, гости на града, граждани и медии.

След края на спектакъла, малки и големи се насладиха на таз годишното  запалване на Коледните светлини. С весело настроение, детски смях, и  очакване – Коледната елха изгря в Златица.

spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_1 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_2 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_3 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_4 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_5 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_6 spektakyl_legenda_za_kolednata_elha_7

 

 

ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ЗЛАТИЦА В СЕЛО КАРЛИЕВО НА 04.12.2019Г.

Община Златица проведе изнесена приемна на служители от Общинска администрация – Златица в кметство Карлиево на 4 декември 2019 година.

По време на приемната жителите на селото поставиха своите въпроси към служителите от Общинска администрация – Златица.

Обсъдиха с тях теми свързани с наболели проблеми с пашата на селскостопанските животни, залесяване на гората в землището на селото, неправомерно строителство на сгради за добитък, почистване и поддръжка на гробищния парк, въпроса с транспортна схема и др.

Бе дискутиран и въпроса с избора на кметски наместник на селото. Поставиха се въпроси от гражданате към Техническа служба, “Звено гора”, “Звено чистота”, Юриста на общината и др.

В приемната взеха участие инж.Стоян Генов – кмет на община Златица и Любомир Цветков – председател на общински съвет Златица.

Те изразиха желанието си да продължат практиката на подобни изнесени приемни в бъдеще, за да има директна връзка между гражданите и общинска администрация за решаване на проблемите.

Активно участие в организацията и провеждането на приемната взеха Ненко Миндилов и Цветана Радева общинскки съветник.

Приемната премина с голям интерес от страна на жителите на селото и медиите.

Следващата изнесена приемна е в село Църквище на 11 декември 2019 година
(сряда) от 9,30 часа.

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_01

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_02

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_03

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_04

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_05

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_06

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_07

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_08

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_09

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_10

iznesena_priemna_karlievo_2019.12.04_11

 

 

„Българова дружина, планина повдига”

Днес се проведе първия спектакъл от Коледно-Новогодишната програма на община Златица за 2019г.
Старт дадоха учениците от СУ”Св. Паисий Хилендарски” с театрален спектакъл посветен на Патронния празник на училището.
Александра Кънева от 7.б клас поздрави всички присъстващи с емоционалната „Песен за България“, ученици от четвърти, пети и шести клас с ръководител г-жа Цветанка Георгиева показаха красотата на българския фолклор с песента „Зарад тебе, моме“, а Константина Медарова от 7.б клас вдигна на крака залата с „Моя страна, моя България!“.
Патрисия Праскова от 9.а клас получи специалната еднократна стипендия на Община Златица за най-изявен ученик в областта на спорта.
Вр. И. Д. Директор г-жа Аделина Павлова поздрави всички учители, ученици и служители на училището с патронния празник.
Инж. Стоян Генов – кмет на Община Златица пожела на всички присъстващи да запазят своя Паисий в сърцата си. Специален гост бе и г-н Любомир Цветков – председател на Общински съвет – Златица.
Водещи на тържеството бяха Георги Георгиев от 9.а клас и Константина Медарова.
И накрая – снимки за спомен с Искрен Красимиров – автор на театрално-филмовия спектакъл “Незабравимата България”.

spektakyl_03.12.2019_1

spektakyl_03.12.2019_2

spektakyl_03.12.2019_3

spektakyl_03.12.2019_4

spektakyl_03.12.2019_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Улица Владислав Варненчик е затворена поради инцидент

Днес 03.12.2019 г., към 12:40ч. е станал инцидент на улица Владислав Варненчик в близост до полицейското управление в Златица. По пъроначална информация тежкотоварен автомобил е закачил кабел на един от стълбовете за улично осветление. Има счупени осветителни тела и скъсан оптичен кабел. При инцидента няма пострадали граждани. Към момента няма открити нанесени щети на паркираните в близост автомобили.

Поради произшествието улица Владислав Варненчик е временно затворена за движение в посока Пирдоп. В момента органи на МВР установяват подробностите около инцидента и се прави оценка на щетите. Движението ще бъде освободено при първа възможност.

 

incident_03.11.2019_1
incident_03.11.2019_2
incident_03.11.2019_3
incident_03.11.2019_4
incident_03.11.2019_5

 

 

Учредяване на Обществен съвет към СУ “Св.Паисий Хилендарски” гр.Златица за период 2019-2022

На 27.11.2019 г. се проведе заключително заседание на Обществения  съвет към СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица. Беше направен отчет  за дейността на обществения съвет в състав: председател – инж. Стоян  Генов и членове Веселин Василев, Димитринка Арнаудова, Цветелина  Найденова и Христина Миндилова за периода 2016-2019 г.
Аделина Павлова – Вр.И.Д.Директор благодари на г-н Генов и екипа му за  ползотворната съвместна работа и доброто партньорство.
Беше проведено и учредително събрание за нов обществен съвет за  периода: 2019-2022 г. След явно гласуване на 35 представители на  родителската общност /по двама родители от всяка паралелка/, в новия  обществен съвет бяха избрани: председател: Веселин Василев и членове  Тодор Цачев, Димитринка Арнаудова, Анита Петрова и Златина Пижова –  представител на Община Златица.

uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_1uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_2uchreditelen_savet_SU_Paisii_hilendarski_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С тържествена литургия за поредна година беше отбелязан храмовият празник на село Църквище

На 24-ти ноември, когато християнската църква почита Света  великомъченица Екатерина, едноименният храм в с.Църквище събра вярващи за традиционната Света литургия.

На този ден в божия храм се стекоха множество жители и гости на селото  да запалят свещ за здраве и благополучие.

Тържествената литургия беше ръководена от Негово високопреосвещенство  Ловчанският митрополит Гавриил. Всички присъстващите в храма, имаха  възможността да запалят свещ за здраве и късмет.

На празникът присъстваше и кмета на община Златица, инж. Стоян Генов,  който поздрави всички присъстващи по повод празника, общински съветници, служители в общинска администрация, кметски наместници на  съседни населени места, гости.

Домакин на празника беше кметският наместник на с.Църквище Тотка  Стойкова, която посрещна своите гости и прие техните поздравления.
Традиционно за празника се освети постен курбан, който беше раздаден  на присъстващите за здраве. Празникът беше почетен и от множество именници, носещи името на Света Екатерина.

praznik_cyrkvishte_2019_1 praznik_cyrkvishte_2019_2 praznik_cyrkvishte_2019_3 praznik_cyrkvishte_2019_4 praznik_cyrkvishte_2019_5 praznik_cyrkvishte_2019_6

 

 

Ден на Християнското семейство в с.Петрич, община Златица

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение  Богородично. С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

По-традиция всяка година в с.Петрич, 21 ноември се празнува от хората  в селото. Домакини и организатори на събитието са Народно Читалище  „Оборище – 1897” и пенсионерския клуб в селото, където се състоя  тържеството. За здраве и благоденствие, всеки присъстващ запали свещ в  църквата „Свети Георги Победоносец”.

По-повод празника бе прочетена беседа, както и бяха казани стихотворения.

den_na_hristianskoto_semeistvo_1

den_na_hristianskoto_semeistvo_2    den_na_hristianskoto_semeistvo_3

 

 

Откриване на реставрираната сграда на Метоха

На 18.07.2019 г. от 16:00 часа се състои откриването на реставрираната сграда на Метоха в град Златица и бе отдадена почит към Васил Иванов Кунчев – Левски, чиято 182 –ра годишнина от рождението се отбелязва именно на 18 юли, и която е повод за избора на датата за осветяването на обновената сграда.

Събитието бе открито от г-жа Добринка Гайтанджиева, която представи рецитал на одата „Левски“ от Иван Вазов. След нея водещият на събитието – г-н Веселин Рогачев припомни на гражданите и гостите на Златица за патриотизма на прадедите ни от онези славни години на Българското възраждане.

Otkrivane_na_Metoha_01

Otkrivane_na_Metoha_02

Otkrivane_na_Metoha_03

Otkrivane_na_Metoha_04
Водещият даде думата на Кмета на Община Златица – инж. Магдалена Иванова, която припомни на всички за славната история на Златица, за знаменитите личности от времето на националноосвободителните борби, които са се укривали в Метоха. Инж. Магдалена Иванова разказа на кратко на жителите на Златица за проекта по възстановяването на сградата със средства от партньорската програма на община Златица с „Аурубис България“ АД.Инж. Магдалена Иванова изказа благодарност на фирмата изпълнител „Симстрой-2000“ ЕООД с управител инж. Симеон Бабуров, към всички дарители – г-н Атанас Атанасов, г-н Иван Иванов, г-жа Боряна Панджерова, г-н Дончо Михайлов, г-жа Цветана Дуралиева, г-жа Борислава Николова, г-жа Койка Алексиева, г-жа Радка Николова, г-жа Йорданка Грънчарова, г-жа Добринка Гайтанджиева, г-н Георги Острев, Радка и Асен Самарджиеви и не на последно място на инж. Цветан Хаинов и неговият екип, които се погрижиха за изпълнението на проекта.

Otkrivane_na_Metoha_05

Otkrivane_na_Metoha_06

Otkrivane_na_Metoha_07

Otkrivane_na_Metoha_08

Официални гости на събитието бяха представители от „Аурубис България“ АД: г-н Ивайло Георгиев – Ръководител „Връзки с институциите“, инж. Иван Градинаров – Ръководител „Инженеринг“, г-жа Драга Сапунджиева – Координатор социални програми и информационно обслужване; представители на „Елаците-Мед“ АД: г-н Стоил Димитров – Заместник-генерален директор „Производство“ и г-жа София Торолова – Директор Дирекция „Административни и социални дейности“, както и г-н Ангел Геров – Кмет на община Пирдоп, г-н Пенчо Геров – Кмет на община Чавдар, г-н Ненко Миндилов – Кмет на кметство Карлиево, г-н Николай Лилов – Кмет на кметство Петрич, г-н Иван Иванов – почетен гражданин на гр. Златица. Част от гостите на събитието бяха проф. Пламен Павлов – Председател на Фондация „Васил Левски“ и г-н Виктор Комбов – уредник в Националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово, които също изказаха своите поздравления и благопожелания на хората, допринесли за реставрирането на Метоха и към гражданите на Златица.

Otkrivane_na_Metoha_09

Otkrivane_na_Metoha_10

Otkrivane_na_Metoha_11

Otkrivane_na_Metoha_12

След гостите бе дадена думата и на г-жа Койка Алексиева, която предаде посланията на гражданите на Златица от името на Президента на Република България – Румен Радев и на Изпълнителния директор на „Елаците-Мед“ АД – инж. Драгомир Драганов.
Aрхиерейският наместник ставрофорен иконом Йордан Георгиев отслужи водосвет, освети възстановената сграда и поздрави присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил Ловчански.

Otkrivane_na_Metoha_13

Otkrivane_na_Metoha_14

Otkrivane_na_Metoha_15

Otkrivane_na_Metoha_16

В празничната програма се включиха и Пламена Питекова – ученичка от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица и Вокална група „Златина“ с ръководител маестро Кузман Кузманов. По повод 182 годишнина от рождението на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на Община Златица, Общински съвет – Златица, Национален музей „Васил Левски“ – гр. Карлово, Регионален комитет „Васил Левски“ – гр. Златица.

Към края на събитието г-н Иван Иванов – доктор по история, информира гостите за обстановката в сградата, след което всички имаха възможност да влязат в Метоха, за да разгледат експозицията.

Otkrivane_na_Metoha_17

Otkrivane_na_Metoha_18

Otkrivane_na_Metoha_19